Nyamko Sabuni: tytöt vapaaksi kunniakulttuurista!

Ruotsin integraatio- ja tasa-arvoministeri Nyamko Sabunin ehdotuksia tyttöjen vapauttamiseksi kunniakulttuurista:

Kymmenen ehdotusta kunniakulttuurista tulevien tyttöjen vapauttamiseksi

Kunniakulttuurista eroon pääsemiseksi täytyy tehdä paljon. Aika ja kotoutumisprosessi voivat olla hyvin merkittäviä. Mutta ensin täytyy päästä eroon niistä perusteista, joihin tämä perinne perustuu. Se tarkoittaa, että meidän täytyy olla tarkkana uskonnollisten koulujen suhteen, kiinnittää edelleen huomiota sukupuolielinten silpomiseen, tehdä lapsi- ja pakkoavioliitoista rangaistavia sekä tarkentaa järjestettyjä avioliittoja koskevia sääntöjä. Ihmisoikeudet ovat universaaleja eivätkä vaihtele kulttuurin, uskonnon tai perinteen mukaan.

1. Lisätään rikoslakiin käsite ”kunniaväkivalta”

Kun väkivallanteon motiivi on kunnia, sitä tulee pitää raskauttavana asianhaarana tekijälle. Kunniaväkivallan pitää siis olla oma rikosnimikkeensä.

2. Lopetetaan uskonnollisten koulujen julkinen rahoitus

Uskonnolliset fundamentalistikoulut uhkaavat opetussuunnitelman vaatimusta siitä, että koulun tulee olla erilaisten arvojen ja lähtökohtien kohtauspaikka. Koulusta uhkaa tulla perhepohjainen ja yksilöllinen projekti, jossa on patriarkaalisia piirteitä, jotka ovat ristiriidassa kriittisen pedagogisen maailmankuvan kanssa. Uskonnolliset koulut eivät takaa sukupuolten tai kaikkien ihmisten tasa-arvoisuutta. Nämä koulut uhkaavat demokratiaa.

3. Otetaan käyttöön 15 vuoden ikäraja hunnun käytölle

Huntu vie tytöiltä mahdollisuuden kehittyä samoilla ehdoilla kuin muut samanikäiset. On monia syitä, miksi tietyt musliminaiset käyttävät huntua. Mutta ei ole mitään syytä joka selittäisi tai legitimoisi sen, miksi lapsien eli tyttöjen pitäisi käyttää huntua? Onko edes eettistä, että lapset tekevät niin? Huntua käytetään tapana järjestää sukupuolten väliset suhteet. Sen tulee peittää naisen sulot miehiltä, poislukien hänen miehensä sekä ne miehet, joiden kanssa hän ei voi mennä naimisiin eli isä, veljet, isäpuoli, pojat, poikapuolet sekä veljen- ja tyttärenpojat. Itse profeetan sanotaan sanoneen, että tytön tulee hunnuttautua vasta puberteetti-ikäisenä. Nyt lapsia hunnutetaan jo esikoulussa. Lapsen ja nuoren aikuisen eron selventämiseksi on toivottavaa, että Ruotsi päättää, mistä iästä lähtien lapsen on motivoitua käyttää huntua. Luonnollinen ikä on se, jolloin ihmistä pidetään sukukypsänä eli 15-vuotiaana.

4. Otetaan käyttöön tyttöjen pakolliset gynekologiset tarkastukset

Ruotsissa ketään ei ole vielä viety käräjille ja tuomittu sukupuolielinten silpomisesta, ja tiedämme, että sitä tapahtuu myös täällä. Jotta lakia noudatettaisiin myös käytännössä, on tärkeää, että sen noudattamista kontrolloidaan. Yhteiskunnan täytyy löytää tapoja estää nämä rikokset sekä paljastaa ja todistaa toteutuneet rikoksenteot. Koulun puitteissa täytyy ottaa käyttöön pakolliset gynekologiset tarkastukset, samanlaiset kuin mitä 6-vuotiaille pojille tehdään. Tyttöjen kohdalla tämä täytyy tehdä jossain vaiheessa yläastetta. Sellainen tutkimus ei vain kontrolloi lain noudattamista vaan lisäksi mahdollistaa keskustelun seksuaalisuudesta, naisten sukupuolielimistä sekä tyypillisistä naistentaudeista.

5. Lakiin, jossa kielletään naisten sukupuolielinten silpominen, pitää ottaa käyttöön 18 vuoden ikäraja.

Pysyviä muutoksia naisten sukupuolielimiin ei saa tehdä riippumatta siitä, suostuuko hän siihen vai ei. Naisten sukupuolielimille ei saa tehdä mitään sellaisia toimenpiteitä, joille ei ole lääketieteellisiä perusteita. Kuitenkin näiden toimenpiteiden määrä kasvaa. Mutta afrikkalaiset naiset eivät lisää ympärileikkausten määrä vaan ruotsalaiset, jotka tekevät mitä tahansa kauneuden eteen.

Eri afrikkalaisia väestönryhmiä on pidetty monta vuotta tämän perinteen edistäjänä, ja lakia on tulkittu niin, että sitä on voitu tähän asti käyttää vain näitä vähemmistöjä vastaan. Lait eivät saa osoitella tai diskriminoida. Lakia, joka kieltää naisten sukupuolielinten silpomisen, täytyy täydentää ikärajalla, joka on sama kaikille.

6. Silpomisrikoksen vanhentumisajan alkua pitää myöhentää ja vanhentumisaikaa pidentää

Tyttöjen sukupuolielimet yleensä silvotaan, kun he ovat vielä lapsia ja riippuvaisia vanhemmista eivätkä ymmärrä aina toimenpiteen seurauksia ennen kuin paljon myöhemmin. Kun tytöstä tulee täysi-ikäinen ja hän itsenäistyy vanhemmistaan, rikos on vanhentunut. Vanhentumisaika tälle raskaalle rikokselle on nyt viisi vuotta siitä, kun rikos on tapahtunut. Tätä ei voi hyväksyä. Vanhentumisaikaa pitää siis pidentää kymmeneen vuoteen, ja sen pitää alkaa vasta siitä lähtien, kun tyttö täyttää 18 vuotta.

7. Neitsyystutkimuksia ei saa koskaan sallia

Neitsyystutkimukset tehdään salassa. Sosiaalitoimi arvioi kuitenkin, että se on ”yhteiskunnallinen ongelma, josta kärsivien tyttöjen määrää ei tiedetä mutta määrä ei ole mitätön”. Sosiaalitoimen eettisen neuvoston mukaan on tapauksia, joissa sosiaalisihteeri auttaa tyttöjä saamaan todistuksen, että he ovat neitsyitä. Joskus myös silloin, kun tytöt eivät ole sitä. Nämä neitsyystodistukset, olivatpa ne tosia tai ei, tarkoittavat, että me suojelemme sellaista kulttuurisidonnaista ilmiötä, jota on mahdoton hyväksyä. Ei saa antaa mitään sellaisia todistuksia, joilla taataan vanhemmille, että tyttö on neitsyt.

8. Kriminalisoidaan lapsi- ja pakkoavioliitot

Nykyään lapsi- ja pakkoavioliitot on kielletty mutta ei kriminalisoitu. Sillä, että tietää voivansa joutua oikeuteen jostain laittomasta, on ehkäisevä vaikutusta. Vaikka lapsiavioliitot ovat laittomia, ei ole epätavallista, että lapsia naitetaan matkoilla maahanmuuttajien kotimaahan. Lapsi- ja pakkoavioliitot pitäisi kriminalisoida samalla lailla kuten sukupuolielinten silpominen eli avioituminen myös jossain toisessa maassa kriminalisoitaisiin. Erivapausmahdollisuus mennä naimisiin alaikäisenä, joka laissa on, täytyy poistaa. Paras suoja lapselle, riippumatta tämän tilanteesta, on vanhempainlaissa. Aviomiehellä ei ole yhtä voimakkaita velvoitteita aviovaimoaan kohtaan kuin mitä vanhemmilla lapsiinsa nähden. Avioliittolaki ei esimerkiksi suojaa nuoren tytön oikeutta koulutukseen.

9. Otetaan ulkomaalaislaissa käyttöön tiukemmat määritelmät järjestetyille avioliitoille

Ero järjestetyn avioliiton ja pakkoavioliiton välillä on hiuksenhieno. Lain tulee olla selvä sen suhteen, mitä vaaditaan, että yhteiskunta hyväksyy järjestetyn avioliiton, eikä keskittyä siihen, mitä vaaditaan, että avioliittoa ei voida hyväksyä.

10. Otetaan käyttöön maksimiraja myötäjäisille/ morsiusrahalle

Nykyään tyttö saattaa naimisiin mennessään tuoda mukanaan keskimäärin vuoden palkkaa vastaavat myötäjäiset. Myötäjäisperinteen vuoksi on tärkeää kontrolloida suvun tyttöjä. Jos tyttö nolaa itsensä esimerkiksi kieltäytymällä avioliitosta tai menettämällä neitsyytensä, se ei vaikuta kielteisesti vain häneen ja hänen lähimpiin sukulaisiinsa vaan koko sukuun ja kaikkiin suvun naimattomiin naisiin.

Täytyy ottaa käyttöön joku maksimiraja morsiusrahalle. Niille, jotka pakotetaan maksamaan tätä enemmän, on lain suomia mahdollisuuksia vaatia rahojaan takaisin.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s